НЕТЕПЛИЙ СВІТЛОВОДСЬК: ПЕРШЕ ВІДРЯДЖЕННЯ НОВОПРИЗНАЧЕНОГО ГОЛОВИ ОДА

0
1363
views

Наступного після призначення на посаду дня, 12 листопада, новий голова Кіровоградської ОДА Андрій Балонь виїхав у Світловодськ: через борги місцевого теплопостачального підприємства перед НАК «Нафтогаз України» опалювальний сезон тут досі не розпочався.

ОБЛАСТЬ – ІЗ ГОЛОВОЮ!

 

Нетеплий Світловодськ: передісторія

Опалювальний сезон у місті мав розпочатися 2 листопада, але досі батареї в квартирах, школах, лікарнях холодні. Учні вже другий тиждень на канікулах, а в садочках об’єднують групи, щоб грітися.

– Місцева лікарня має автономне опалення. Садочки здебільшого закриті, в школи відправили учнів на вимушені канікули. Не кажучи, що весь житловий фонд, який на центральному опаленні, теж залишається з холодними батареями, – розповів секретар Світловодської міськради Юрій Сап’янов. Саме він наразі виконує обов’язки мера.

А ось мер Валентин Козярчук  знаходиться під слідством. Його відсторонено від посади на час досудового розслідування. Справа в тому, що майно місцевого теплопостачального підприємства знаходилось на балансі міста – тобто було комунальним. Своїм же підписом Валентин Козярчук «подарував» частку у статутному капіталі підприємства, яка належала місту, в приватні руки. При цьому, стверджує слідство, Валентин Козярчук самочинно створив протокол загальних зборів. Чиновнику повідомлено про підозру за ч.3 ст.206-2 (протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації) та ч.2 ст.366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. За попередніми підрахунками, місто зазнало збитків на 3,9 мільйона гривень. Тож одноосібним власником установи став житель Полтавської області Олександр Яременко. А ось відстороненому меру суд призначив запобіжний захід у виді особистого зобов’язання. Якщо його провина буде доведена у суді, то Валентину Козярчуку загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до 10 років із конфіскацією майна.

Та це не перший скандал, пов’язаний з єдиним теплопостачальним підприємством Світловодська. Так, минулого року деякі світловодці відрізали собі централізоване опалення і встановили автономне. Зробили всі відповідні довідки, пройшли всі процедури. А взимку… отримали платіжки від «Світловодськпобуту». Сайт «Без купюр» (www.kypur.net ) знайшов рішення Кіровоградського окружного адмінсуду за відповідною ситуацією. Так, в рішенні від 27 вересня йдеться, що тепловики просять суд визнати протиправним і скасувати рішення виконавчого комітету Світловодської міської ради від 10 липня 2018 року № 372 «Про надання дозволів на відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання». Позивач відзначав, що дозвіл на відключення від системи ЦО має надавати виключно міська постійна міжвідомча комісія, а не виконавчий комітет. Тому дозволи є неправомірними. Суддя Кіровоградського окружного адмінсуду Костянтин Притула констатував, що виконком Світловодської міськради порушив законодавство, що регулює житлово-комунальну сферу. Тому світловодці отримують де-юре борги за послуги, якими де-факто не користуються.

Та цікавим є те, що міськвиконком Світловодська… продовжує видавати дозволи на автономки. Як повідомляє «Без купюр», 14 вересня виконком Світловодської міськради надав згоду на відключення від ЦО ще низки квартир. Вже 26 жовтня обласний адмінсуд прийняв позов «Світловодськпобуту» до розгляду, засідання відбудеться у Кропивницькому 23 листопада об 11.00.

Зі свого боку обурені світловодці збирають мирні мітинги. Ось один з них пройшов під стінами міськради тиждень тому, 7 листопада. Містяни вимагали зняти з обліку абонентів «Світловодськпобуту» тих, хто встановив автономки, та не нараховувати платіжки «з повітря».

Перший робочий візит Андрія Балоня

Комунальний колапс у Світловодську став темою першого публічного звернення до Андрія Балоня під час його представлення. Тож вже наступного дня новопризначений очільник області вирушив до Світловодська.

‒ Проблема опалювального сезону у Світловодську ми обговорили  на закритій нараді ще напередодні, в понеділок, в тому числі й з представниками правоохоронних органів, ‒ розповів Андрій Балонь.

У Світловодську за стіл переговорів сіли керівництво обласної адміністрації, директор СП-ТОВ «Світловодськпобут» Олександр Яременко, секретар міської ради Юрій Сап’янов, представники міського депутатського корпусу та місцевих громадських організацій, правоохоронних і слідчих органів.

Під час обговорення, яке було доволі емоційним, громадські активісти та депутати адресували директору «Світловодськпобуту» чимало закидів: відсутнє обґрунтування тарифу на тепло, погана якість послуг, неремонтовані траси та котельні, нарахування за ненадані де-факто послуги тощо. Присутні депутати міськради Світловодська і облради дорікали, що власники підприємства незаконно отримали «в подарунок» все майно, яке до цього було у міській власності.

‒ Вони мають повернути громадянам комунальне майно, яке незаконно стало приватним,‒ наголошували присутні депутати облради.

‒ Ми оголосили підозру власне Козярчуку, керівнику «Світловодськпобуту» Яременку та ще учаснику підприємства, а також державному реєстратору. Щодо цих всіх фігурантів проводиться досудове розслідування в рамках кримінального провадження, ‒ доповів присутній начальник головного обласного управління Нацполіції Роман Козьяков.

Нагадаємо: досудове розслідування правоохоронними органами було розпочато у серпні нинішнього року. Розслідування ведуться по декількох статтях Кримінального кодексу, зокрема за фактами протиправного заволодіння майном підприємства, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, у тому числі службовою особою з використанням службового становища, поєднаного зі підробленням та використанням завідомо підробленого документа, а також за фактом зловживання повноваженнями державним реєстратором.

‒ Ми тут зібралися для того, щоб вирішили першочергову проблему: забезпечити людей теплом. Всі інші питання також не втрачаємо з поля зору. Але зараз ми зібралися обговорити не всі проблеми загалом, а щоб якнайшвидше розпочати опалювальний сезон у Світловодську, ‒ наголосив Андрій Балонь.

Тож чому батареї у світловодців досі холодні? Все через борги «Світловодськпобуту». Наразі підприємство заборгувало Нафтогазу 21,6 мільйона гривень. Відповідно Нафтогаз не надає дотації газу на опалювальний сезон. Борг, звичайно ж, можна реструктуризувати. Але для цього «Світловодськпобут» має сплатити НАК «Нафтогаз України» 21 мільйон 369,5 тисячі гривень, щоб досягнути 90 відсотків оплати для отримання номінацій на газ.

Підприємство наразі клопоче, щоб отримати кошти під гарантії від банківських установ. Але це покриє лише частину суми. Іншу частину суми вирішили покрити з місцевих бюджетів різних рівнів таким чином: комунальні міські, районні, обласні та державні підприємства, які знаходяться у Світловодську, оплатять послуги теплопостачання наперед, за весь опалювальний сезон 2019-2020 року. Це дозволить зібрати необхідну суму.

‒ Ми наразі працюємо з двома банками, ‒ пояснює директор «Світловодськпобуту» Яременко. ‒ Нам обіцяють надати гаранті вже через 2-3 дні. Як тільки ми отримаємо всю суму, то одразу перенаправимо до Нафтогазу. Вони також пообіцяли швидко зреагувати. Наразі системи заповнюються, тож технічно ми готові опалення ввімкнути.

Як виявилося, «Світловодськпобут» лише ввечері 11 листопада надав відповідні розрахунки, що також «гальмує» опалювальний сезон у місті з населенням 46 тисяч.

Відповідні доручення про оплату наперед за теплопостачання отримали всі відповідні комунальні підприємства. Заступник голови ОДА Сергій Коваленко запевнив, що з боку підприємств обласного та районного балансів проблем не буде. А ось рішення про виділення коштів з міських комунальних підприємств депутати Світловодської міськради так і не прийняли.

– Завдяки керівництву облдержадміністрації в найкоротший термін вдалось віднайти фінансування, – зауважив Олександр Яременко. – Думаю, що в найближчі день-два тепло в місті буде. Ще три тижні тому була домовленість, що Світловодська міська рада перерахує 11 мільйонів, але депутатський корпус не проголосував за виділення коштів. У зв’язку з цим це питання затягнулось

– А які гарантії, що ми послугу отримаємо? Хто дасть відповідне зобов’язання і що нам робити, якщо котельні так і не запрацюють? – обурювалися присутні на зустрічі міські депутати.

В свою чергу Сергій Коваленко наголосив, що міський бюджет має перевиконання у сумі 5,8 мільйона гривень:

– Ми напрацювали варіант, коли без додаткового рішення сесії міськради у межах лімітних призначень на 2019 рік є можливість акумулювати передоплату у сумі 7 мільйонів гривень. Це установи обласного, державного, районного рівнів. Сюди ж входять і міські установи. До цього часу фінансові зобов’язання по цих асигнуваннях не зареєстровано. Тому без 5,8 мільйона неможливо розпочати опалювальний сезон.

– А як опалювальний сезон розпочнеться – чи не покинуть тоді цю ситуацію напризволяще? – запитав депутат Світловодської ради Марк Сіромаха. – Чи продовжать розслідування, чи підтримуватиме керівництво області контроль над проблемами опалення у місті? Чи доведуть розслідування до кінця та покарають винних, коли увага до «Світловодськпобуту» стихне?

– Я вчора мав нараду і з Нацполіцією, і з СБУ. Мав розмову з тими, хто причетний до цієї проблеми. Обіцяю, що опалювальний сезон у Світловодську почнеться якнайшвидше, а вирішення відповідних питань залишатиметься під контролем облдержадміністрації в межах повноважень, – відповів Андрій Балонь.

Після відкритого засідання продовжилися розмови між учасниками вже за закритими дверима – без присутності журналістів.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

Фото Ігоря ДЕМЧУКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here